perjantai 18. joulukuuta 2009

asiaa turkista

sohaistaanpa nyt sitten tikulla mehiläispesää ja puhutaan hieman niistä aatteista ja arvoista. ja ennen kaikkea turkiksista. juuri niinkuin kuuluukin, karusti ja ilman kuvia - sanat puhukoot puolestaan.

Kierrätetty turkis on minulle ekologinen valinta, ja jo aiemmin hyödynnettyjen luonnonvarojen uusiokäyttöä. pelkästään ulkonäkö ei siis riitä tämän suhteen ostokriteerikseni - vaikka turkis toki miellyttääkin esteettistä silmääni.

Rikollista toimintaa löytyy valitettavasti kaikilta aloilta, ja eläin on tämän suhteen kaikkein heikoin pistämään hanttiin. Oli kysymys elävinä nyljetystä supikoirista tai henkiheivereissä untuvatakkien täytteeksi höyhennetyistä hanhista, ihminen on ottanut osan säännöstellä luonnon antimia mielensä mukaan ja kursailemattoman raa´asti. turkistehtailu on valitettavasti vain yksi sietämätön vääryys muiden joukossa.

Palatakseni turkisten ulkonäköön ja ennenkaikkea ekologisuuteen. Täydellisesti luonnossa hajoava materiaali, jota mummojen vintit ja kirpputorit ovat pullollaan - ja jota samanaikaisesti muotiteollisuus halajaa käyttöönsä. Miksi näitä turkiksia ei olisi mahdollista uusiokäyttää ja muokata uudestaan? vai olisiko turkisten vastustajien mielestä nämäkin tuhottava ? poissa silmistä, poissa mielestä ? Posketonta tuhlausta sanon minä. olisiko aika miettiä korvaavia toimenpiteitä nykyisen turkisteollisuuden lamaannuttamiseksi ?

tärkein syy miksi ylipäätään ostan suuren osan vaatteistani kirpputorilta on tehotuonannon ja tekokuitujen välttäminen. Arvostan vaatteissa laatua, ja pitkää käyttöikää. en sitä, että kaappini pursuaa hetken mielijohteesta hankittuja akryylisekoitteita.

ymmärrän toki myös sen kannan, että aatteeni eivät näy vastaantulijoille jos turkis päällä kävelen heitä vastaan. eräs lukija kommentoikin, että esimerkilläni kannustan turkisten käyttämiseen. tästä herää kysymys - poistuuko turkiksen ostaneelta tätä kautta henkilökohtainen vastuu ajatella tarkemmin turkisteollisuutta ja maailman karua tolaa ylipäätään ?


itse tiedostan hyvinkin tarkkaan valintani ja aatteeni, oli kysymyksessä sitten vaatteet, elintarvikkeet tai jokapäiväiset valinnat kierrätyksestä energiatehokkuuteen. nämä ovat tärkeitä asioita puhua ja puida - ettehän siis ammu viestintuojaa vaan viritetään keskustelu joka oikeasti herättää ajatuksia.

35 kommenttia:

Miina kirjoitti...

Laittoipa ajattelemaan tekstisi näin yö myöhään. Miksi turkiksia ei oikeasti kierrätetä ?

Anonyymi kirjoitti...

Kiva teksti, olen täysin samaa mieltä kanssasi! Itse olen aiemmin kommentoinut turkisvalintojasi ja pointtini olikin se ettei vastaantulija tiedä arvoistasi, näin ollen saattaa tulla turhaan pahaa ja silmää ja väärinkäsityksiä. Tuonpa takia juuri kannattaisi heittää pikkiriikkinen ajatus jonkun (esim. turkiksen) valintaan, mutta jokuhan kirjoitti ettei eettiset valinnat kiinnosta, niitä voi mennä metsästämään muualta :O Typeriä ihmisiä ei kiinnosta lainkaan. Eikä tarvitse saarnaa pitää, riittää vain silloin tällöin pieni lisähuomio mutta itsepähän teet kuten haluat :)
Ajatus on hyvä että kierrättää vanhoja turkiksia sen sijaan että ostaisi uutta. Itse en laittaisi lainkaan (kierrätettyäkään) turkista päälleni mutta se ei nyt kuulu tähän. Ymmärrän täysin näkemyksesi ja ajatuksesi, kiitos avartavasta kirjoituksesta, pääsi edes vähän pääsi sisään! Ota tämä kohteliaisuutena sillä minua ainakin kiinnostaa mielenkiintoisen ihmisen ajatusmaailma vaikka tämä onkin VAIN muotiblogi. Kumpa useampi ihminen välttäisi turhia ostoja ja panostaisi vaikka klassikkoihin ja ostaisi enemmän kierrätyksestä...

Tsemppiä ja mukavaa joulun odotusta :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen itsekkin ihmetellyt turkisten kierrättämättömyyttä. Olen puhunut tästä asiasta mm. äitini kanssa jolla on turkis. Hän sanoo ettei enää ostaisi turkista kun tietää mitä turkistarhaus on mutta ei hän (enkä minä) näe mitään järkeä jättää käyttämättä lämmintä takkia joka roikkuu kaapissa. Koska malli alkaa olla melko vanhanaikainen olemme miettineet sen uudistamista ompelijalla, näin se pysyisin käytössä ehkä myös minulla.

Vaikka en itse ostaisikaan turkista uutena, mielestäni kuitenkin on arvostettava toisten vapautta laittaa rahansa mihin haluavat. Eikä heille mielestäni tarvitse mennä tuputtamaan omaa sanomaa, tarkoitan siis ventovieraita ihmisiä.

Olen törmännyt myös ikäviin asenteisiin käyttäessäni untuvatakkia. Mielestäni on hyvä jos ihmisellä on aatteita ja periaatteita mutta raja on johonkin vedettävä. Olen todennut napakasti että takkini on palvellut minua 5 vuotta ja on edelleen lämmin, voitko sinä sanoa samaa? Sijottaminen kestävään kulutustuotteeseenhan on ekologista.

Tämä aihe tulee herättämään varmasti paljon keskustelua.

-Laura

Sonya Mantere kirjoitti...

Uskomattoman hienoa, että puhut näistä asioista.
Hienoa nähdä miten 'pinnallisessa' (yleistän) muotiblogissakin voi syntyä keskustelua oikeista ongelmista.

Olen kanssasi suurrimmaksi osaksi samaa mieltä. Ennen en voinut käyttää turkista, mutta suvussani
niitä on aina käytetty, enkä näe mitään syytä miksen itse voisi laittaa päälleni KÄYTETTYÄ
sellaista. Uutta en siis ikinä ostaisi.

En myöskään ymmärrä ihmisiä, jotka odottavat jonkinlaista 'selvitystä' arvomaailmastasi vain
koska käytät turkiksia.
Ihmisten ei tulisi paheksua toisia sen perusteella mitä näkevät heidän päällään. Ellei henkilö
pukeudu provosoivasti, jolloin kyseinen rekatio on odotettu.

Se, että selvitit tätä saa varmasti monen huokaisemaan helpotuksesta, mutta ärsyttää minua
suunnattomasti sillä olet ilmeisesti kokenut sen jostain syystä tarpeelliseksi asiaksi kertoa tuntemattomille?

Ekologisuus on hyvin tärkeä asia myös minulle, mutta en paheksu niitä joita se ei kosketa.
Pidän heitä vain aivottomina ja itsekeskeisinä ihmisinä, mutta en koe tarvetta valistaa heitä siitä.
Jokaisen päätös ryhtyä enemmän ekologiseksi syntyy monien asioiden seurauksena.

Salla kirjoitti...

Mulla itselläni on sellainen periaate (jota vastaan kamppailen jatkuvasti himottavien turkisyksilöiden osuessa eteeni), että en käytä turkista lainkaan. En tekoturkista, en aitoa, enkä kierrätettyä. En halua lietsoa yhtään enempää sitä villitystä, että ihminen tappaa eläimiä oman pinnallisuutensa tähden.

En silti tuomitse turkki päällä kulkevia ihmisiä, mutta en halua olla osallisena turkistrendin leviämiseen. Vaikka oma turkki olisi mummon vintiltä ongittu, ei sitä faktaa vastaan kävelevä ihminen tiedä. Ainoa asia mikä jää mieleen on se, että turkis näytti törkeän hyvältä.

Saikohan tosta mitään selvää, heräsin justiinsa :D

Anonyymi kirjoitti...

Näin ajattelen myös minä.
Itselläni on lammasturkki, kirppikseltä hankittu, varmaan jostain 60-70 luvulta. Tuntuu vaan joskus siltä, että uskaltaako sitä edes pitää...

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni turkiksen ja turkistuotteiden käyttö on myönnytys turkisteollisuutta kohtaan, olipa se sitten kierrätetty tai uutena hankittu. Maailmalla julkkiksien keskuudessa leviävä turkismuoti saa turkistentuottajat hieromaan käsiään dollarin kuvat silmissä. Minulle turkikset kuvaavat vain eläinten kärsimystä, enkä voisi ikinä sellaista käyttää. Iso osa turkiksita käytetään talvivaatteiden somisteena, esim. hupun reunuksessa. Tätä ihmiset eivät usein tule ajatelleeksi.

Siru kirjoitti...

Itse kirjaimellisesti alaa opiskelleena voin sanoa että turkis ja nahka ovat molemmat paljon ekologisempia (eivät välttämättä eettisempiä) kuin kankaat. Nahan ja turkiksen voi purkaa osiin niin monta kertaa kuin haluaa ja kun tuotteen kunto kestää. Hyvin hoidettuna turkki kestää kirjaimellisesti vuosikymmeniä. Ompelijalle en suosittele ketään viemään vanhaa turkkia muokattavaksi, Turkkureilta löytyy oikeat koneet, langat ja ammattitaito (Joillakin ompelijoillakin saattaa tosin olla kokemusta alalta).

Itse olen sitä mieltä etten hyväksy tekoturkiksia, -nahkoja. Turkikset ja nahan hyväksyn, kunhan ovat peräisin pohjoistmaista, tai omaavat Origins Assured sertifikaatin http://www.originassured.com/

. Tämän perustelen niin, että aito turkis ja nahka katoavat ympäristössä täysin, kun taas muoviset serkkunsa jäävät tämän maan päälle vuosisadoiksi. Ja nehän eivät kestä aikaa. Jo parin vuoden käytön jälkeen tekoturkis näyttää autonalle jääneeltä eläimeltä (jos edes siltä) ja nahkatakki on jo kauan sitten alkanut halkeilla. Ja jos ei hyväksy aidon turkiksen käyttöä on mielestäni tyhmää silti ihannoida sitä käyttämällä muovista tekoturkista.

Olen myös samaa mieltäsi kanssasi! Omasta mielestäni kierrätetyissä turkiksissa niin sanottu huono omatunto on poistettu ja tuote on yhä ekologisempi kuin kankaat. Ja ammattilaisella sellaisesta saa loihdittua ihan muodin mukaisen lämpöisen takin.

Ja sitten vielä niille jotka eivät hyväksy turkista eettisistä syistä. Mistä ostatte vaatteenne? Omasta mielestäni on vielä kamalampaa, että ihmiset pitävät suuria mielenosoituksia eläinten tappamista vastaan, niin että jo turkin haluamisesta tulee melkein huono omatunto. Oletteko koskaan miettineet niitä ihmisiä jotka ovat töissä esimerkiksi puuvillapelloilla? Millaiset työolosuhteet luulette että heillä on?

Omasta mielestäni vaikka eläinten hyvinvointi onkin tärkeää pitäisi meidän pitää paremmin huolta toisista ihmisistä. Eläimillä on varsinkin suomessa todella hyvät olosuhteet, huolimatta siitä minkälaisia videoita kommuunissa asuvat kaupunkilaiset meille näyttävät. Näin voin vannoa käsi sydämellä, maatilan lapsena ja kaikissa mahdollisissa navetoissa, sikaloissa ja turkistarhoilla käyneenä.

Anonyymi kirjoitti...

On minunkin suvussani vanhoillisia maatilamummoja ja jopa yksi joka ollut aikoinaan turkistarhaaja, en laittaisi MITÄÄN turkista päälleni, edes tekoturkista sillä miksi helvatassa laittaisin raadon tai sellaiselta näyttävän päälleni kun se sotii periaatettani vastaan ja muutenkaan ei näytä kauniilta kenenkään päällä. (minun mielipiteeni, älkää antako häiritä). Ymmärrän myös kierrätetyn turkiksen eettisyyden mutta silti pidän pinnallisena laittaa turkis päälle.
Itseäni tietysti kiinnostaa seuraamani bloggaajan pään sisus, tietenkään en vaadi häneltä selvitystä mielipiteistään enkä ole myöskään toitottanut koskaan kenellekään omaa näkemystäni mutta itse turkiksia vastustaneena oli ihan kiva tietää mikä on Piretin näkemys asiasta :)
Itse en ole lähellekään hippi tms. kommuunilainen mutta kyllä aika paljon haluan vaikuttaa etenkin eläinten puolesta-asiohin, kyllä, myös ihmisten mutta pikkuisen enemmän eläinten, seuraan myös aktiivisesti muotia ja ostan kestäviä ja laadukkaita vaatteita, kierrätän ja ostan suurimmaksi osaksi kirpputoreilta, syön pelkästään luomulihaa jne.. (selvitys vain jos joku haluaa näpäyttää vaikutanko itse teoillani jne...)
Ei tuntemattomille tarvitsekaan selittää näkemyksiään mutta silloin usein jää huono mielikuva ihmisestä että onko hänellä lainkaan mitään arvoja jos ei koskaan niistä mitään mainitse. En tarkoita että vastaantuleville vaan jos blogia kirjoittaa, siinä kannattaisi mainita edes, mukana voi olla ihmisiä jotka ei ole koskaan edes ajatellutkaan että ostovalinnoillaan voisi ehkä pikkuisen vaikuttaa. Nostan siis hattua Piretille että kuitenkin kirjoitti asiasta vaikka olisi voinut olla myös kirjoittamatta. Saatat olla esimerkkinä jollekin ja sait ajattelemaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Otsikko on väärin, eikö oikein olisi "asiaa turkiksesta"? Tuskin pidät turkista kierrätyksen takia. Jos saisit lahjaksi uuden, pitäisit sitä ajattelematta mistä se on tehty, keventäisit vain omaatuntoasi hokemalla "tämä on eettisesti hyvä, kestää vuosikymmeniä"...

Piret kirjoitti...

edellinen anonyymi: hieman lapsellinen kannanotto kun juuri olen näkemykseni asiasta ilmaissut. otsikko ei ole väärin, vaan juuri niin kirjoitettu kuin tarkoitinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Te, jotka olette turkiksia vastaan...
Minkä takia juuri turkikset ovat niin paha juttu? Minkä takia ette valita täällä esim. lihan syömisestä?
Olen itse kasvis-syöjä, mutta en ole erityisemmin turkkeja vastaan.

Hyvä blogi, jatka samaan malliin. :)

marsu kirjoitti...

kukaan ei oo vielä tässä kommenttiletkassa tainnut mainita sitä, että turkikset on ihan pirun lämpimiä. Oli niiden käyttöä vastaan tai ei.

Ja vielä pikkumaininta joillekkin kommentoijille siitä, että kaikki eivät välttämättä osta (uutta tai käytettyä) turkista pelkästään sen "muotiarvon" takia. esim. mun äiti on perinyt oman turkkinsa (mitä lie lampaankarvaa) omalta äidiltään. äitini ei todellakaan ole, ystävällisesti sanottuna, into fashion, joten muodin seuraamisesta ei todellakaan oo kyse. mutta jos takki kerran on jo olemassa, niin miksi sitten jättää lämmin takki käyttämättä.

itsestäni olen huomannut sen, että nuorempana (lähinnä yläasteikäisenä) olin kovasti turkiksia vastaan ym, mutta nyt kun on ikää tullut lisää, on mielipiteeni monesta asiasta muuttunut. en ole enää ehdoton, vaan kompromisseja tekevä ihminen. ja kyse ei ole siitä ettenkö seuraisi periaatteitani, vaan siitä, etten koe omien periaatteiden esiintuomista mitenkään merkittävänä. pääasia on että tiedän millainen itse olen.

ja sitten vielä tähän loppuun: kumpi nyt sitten on suurempi paha, syödä tehotuotettua broileria ym. vai käyttää lähes ikuisuuden kestävää turkista. henkihän eläimiltä silti menee ja molempia pidetään elossa vaan ihmisen takia... nämä ovat jokaisen ihmisten omia valintoja. toki omat mielipiteet sopii tuoda esille, mutta käy sääliksi piretiä, joka joutuu pinnallisen ihmisen rooliin yhden turkin takia. (ja tällä viittaan nyt lähinnä sen yhden postauksen ensimmäiseen kommenttiin)

tossa taisikin sitten olla kaikki :) ja tarkoituksena ei ole aiheuttaa ärtymystä. tavoitteena oli ainoastaan herättää ajatuksia. turkikset ovat pahasta jos niitä vertaa saippuakupliin, mutta pieniä verrattuna kaikkeen muuhun skeidaan mitä maailma on pullollaan. riippuu siis aivan vertailukohteesta.

Anonyymi kirjoitti...

otsikko on just huippu! kun luin sen niin ajattelin ettäolet tehnyt jonkun matkapostauksen turkista :DD mutta sitten paljastuikin vähän eri aihe!

Anonyymi kirjoitti...

Noh, eipäs yleistetä kaikkia turkiksiin kriittisesti syhtautuvia kommuuneissa asuviksi, nuoruuden jonkinlaista välivaihetta eläviksi kapinnalisiksi teineiksi. Itse olen yli kolmekymppinen ja puolet elämästäni olen ollut kasvissyöjä. Kuulun edelleen arvostettuun eläinsuojelujärjestöön ja pidän itseäni suht valveutuneena, siksi pyrinkin tekemään eettisiä ja ekologisia valintoja ostoksissani. Melkeinpä vannon, että jokainen, joka näkee miten turkiksia tuotetaan, miettii, onko se turkki päälla enää tämän jälkeen lämmin ja ihana. Turkiksen tuotanto ei ole myöskään täysin ekologinen tuote. Seuraavassa linkki animalian sivuille, jossa tietoa turkistarhojen aiheuttamista ympäristöongelmista. Sivuilta löytyy lisää turkiksista, turkiseläimistä, eläinsuojelusta jne. http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/turkisel%C3%A4imet/ymp%C3%A4rist%C3%B6ongelmat

Tintti kirjoitti...

Oman minkkini oon perinyt mieheni mummulta ja aion ehkä käyttää sitä Piretin rohkaisemana ;). Minulta se sitten jää tyttärellemme eli varsinainen perintökalu kyseessä :)

Anna-Maria kirjoitti...

Samoilla linjoilla olen kanssasi. Minua ärsyttää suuresti turkisjeesustelu, sehän on vain ekologista kierrättää niitä turkkeja! Kaatopaikalleko ne sitten pitäisi kantaa? Omistan yhden tekoturkin ja kerran Lontoossa joku hippityttö laittoi selkääni vaivihkaa turkistenvastaisen tarran. Takista vielä näkee ihan selvästi, ettei se ole aitoa turkista. Tässä taas näki sen, ettei vastaantulija voi tietää mitään toisen aatteista tai vaatteista...Harmillista sinänsä.

Anonyymi kirjoitti...

kyl ne turkiksetkin aiheuttaa ympäristöongelmia, ottakaa asioista selvää.

Anonyymi kirjoitti...

Aasiassa käytetään kissojen ja koirien turkkeja, pitäisikö ne sallia meilläkin? Tai hengiltä nuijitun hylkeenpoikasen turkista tehty lämmin talvitakki? Turkkeja nekin? Miksi ihmiset kauhistelivat Miina Äkkijyrkän ilvesturkkia, vaikka turkin ilvekset ovat saaneet elää elämänsä vapaana. Mikä tekee toisen eläimen turkista hyväksytymmän käyttää kuin toisen?

Anonyymi kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä, Piret. Ja haluan todeta, että kirjoitat tosi fiksusti ja kypsästi ikäiseksesi - toivottavasti otat tämän kohteliaisuutena :) Olen nimittäin sinua 10v. vanhempi ja ilokseni löysin blogisi, joka on tosi inspiroiva. Päivittäin pitää käydä kurkkaamassa.

Ja sitten päivän teemaan: Minäkin omistan neljä kierrätysturkkia, joista kaksi on saatu (mummon turkkeja) ja kaksi ostettu kirppikseltä. En ostaisi uutta eikä kukaan sukulainen liioin ostaisi minulle sellaista (eikä kyllä mitään muutakaan vaatetta, tietäen aika valikoivan maun).

En toden totta ymmärrän "raato päällä" -kommentteja.. turkis on minustakin kaunista niin ihmisen kuin eläimenkin päällä. En voi nähdä kuin hyvin musta-valokoisena fanaattisen turkisten vastustamisen tietämättä, mikä ja mistä ihmisellä on päällä ja miten sitten tosiaan muut vaatteet on tuotettu. Toisaalta kammottaa ajatellakin, mihin päätyvät järkyttävät röykkiöt tekonahkakenkiä, joita tuotetaan halvalla - ne kestävät huonosti eli roskkin ja sitten taas uudet muoviklopot tilalle.

Uusturkistuotantoa en minäkään kannata, mutta näitä kierrätettyjä käytän ilolla - mikään ei tosiaan ole niin lämmin näillä pakkasilla. Hulluutta olisi viskata ne menemään/vinttiin - ja monihan tekee näin kun ahdistuu mulkoilusta, jota ajoittain saa osakseen turkki päällä. Ja sitten tilalle toinen takki - hirveää tuhlausta.

On hirveän "helppoa" ottaa kohteeksi vihata vaikka nyt turkistarhausta ja mulkoilla pahoja turkistekäyttäjiä - ja olla tajuamatta, että maailmassa tapahtuu vielä hirvittävän paljon kamalampia asioita, jotka vain eivät ole niin ilmeisiä ja meidän silmiemme alla.

-sirita-

Mii kirjoitti...

Mielenkiintoisia ajatuksia. Itseä mietityttää kyllä kovasti se miten eläinten oikeuksista jaksetaan vouhkata, mutta harvoin ajatellaan millaisissa olosuhteissa elävät ihmiset jotka tekevät Aasiassa suurimman osan vaatteistamme (tai muut hyödykkeemme..). Varmaan joku kettutyttö älähtäisi tähänkin, mutta mielestäni ihmisellä on äärettömän paljon suurempi arvo kuin eläimellä.

Ja tämä anonyymin pohdinta siitä ovatko muiden eläinten turkikset jotenkin eettisempiä kuin esimerkiksi koiran on myöskin aika osuva. Kauhistelemme sitä, että aasiassa syödään koiranlihaa ja tehdään niistä turkiksia. Mutta mikä siinä on erityisen epäeettistä? Me pidämme täällä koiria lemmikkeinä ja ehkä se siksi tuntuu pahalta.. Mutta kaikki ei ole niin mustavalkoista.

Hyvä että ihmiset oikeasti pohtivat kuluttamistottumuksiaan :). Niin on hyvä tehdä erityisesti nyt joulun kulutushysterian keskellä. Ja vielä sellainen kommentti jos joku nyt luulee että puolustelen ihan kympillä turkiksia niin en itse käyttäisi sellaista.. Mutta ennen kuin tuomitaan niin on hyvä miettiä vähän pintaa syvemmältä.

Sonya Mantere kirjoitti...

Luin Miin kommentin ja oli pakko itsekin sanoa sananen;
(en ole fanaattinen kettutyttö heti kommentoimassa)

Olet oikeassa siinä, että ihminen on tärkeä. Ihmiselle. Muille nisäkkäille ja maapallon hyvinvoinnille ihminen on yhdentekevä. Ihminen on nopeuttanut n. kymmenentuhatkertaisesti muiden lajien sukupuuttoa normaalievoluutioon verrattuna.

Käytimmepä siis turkiksia tai emme, emme tule olemaan täällä niin kauaa että sillä tulisi olemaan minkäänlaista merkitystä maapallon historiassa.

Totuus on.

Anonyymi kirjoitti...

Ja ihan off-topic.. millaiset ovat TopShopin mustat nikkurisi jalassa? Vastavatko kokoaan - vai ovatko pientä/isoa kokoa?

Kiittää..

-sirita-

Anonyymi kirjoitti...

Hei Piret,
Turkikset ovat hyvännäköisiä ja lämpimiä. Niin se luonto vain toimii, että vahvempi eläin hyödyntää heikompaa, en näe tässä mitään epäekologista tai mitään mikä sotisi omaa moraaliani vastaan. (oman moraalini voi moni kyseenalaistaa ;))

Maailmassa on niin monia kärsiviä, nälkäisiä lapsia, tyttöjä jotka eivät saa koulutuksen tuomia mahdollisuuksia, sorrettuja kansoja että haluaisin ohjata ihmisten ajatukset ja sympatiat näihin yksilöihin ennenkuin moralisoimme kohtuullisissa oloissa kasvatettujen tuotantoeläinten käyttöä.

Makunsa kullakin, minä aion ottaa pienen kummitytön jouluna Afrikasta, entä sinä?

Pia

Anonyymi kirjoitti...

Sirita & Mii
Olen samoilla linjoilla kanssanne. Tottakai eläinten suojelu on tärkeää, mutta entä ihmistensuojelu-ihmisoikeuksien vaaliminen? On helppoa keskittyä kritisoimaan esim. turkistarhausta, koska isompien asioiden; lasten oikeuksien, naisten kohtelun yms. ajattelu voi olla liian vaikeaa.

Koska naisvaltaisessa blogimaailmassa saadaan kunnon 'naisasialiike' lasikattoa vastaan käyntiin. Piret, tunnut oikealta ihmiseltä siihen tehtävään ;)

Anonyymi kirjoitti...

hehehee... tuo viimeinen kommentti oli niin pöllö, että pakko kommentoida :)

"Tottakai eläinten suojelu on tärkeää, mutta entä ihmistensuojelu-ihmisoikeuksien vaaliminen? On helppoa keskittyä kritisoimaan esim. turkistarhausta, koska isompien asioiden; lasten oikeuksien, naisten kohtelun yms. ajattelu voi olla liian vaikeaa."

-Kuinka usein olet tavannut eläinrakkaan (ajattelevaisen) ihmisen, joka ei välittäisi lapsista tai ajaisi naisten etua jne. ? Sovinisti vegaani -kuulostaako yhdistelmä mielestäsi vähän oudolta? mietipä nyt itsekin :)

Ihmisiä ei olisi maailmassa ilman eläimiä. Tästä syystä eläimet vaativat kunnioituksemme. Ei sitä nöyryytystä, missä osassa he nykyään ovat. Vain pikkusylikoirat kelpaavat, muut eläimet ovat vain käyttöesineitämme. Tai no ovathan ne sylikoiratkin... Kuka koulutettu maailmasta perillä oleva oikeasti syö tehotuotettua lihaa?? Silloin tällöin syöty luomuliha on mielestäni ok (vaikken sitä itse syö!), mutta kasvisruoka riittää mainiosti kaikille!

Itse en turkkia käyttäisi enkä kannustaisi ketään käyttämään. Mutta en myöskään tuomitse kierrätettyä turkkia nyt vaikka Piretin päällä.

Hyvä kun kirjoitat tästä aiheesta! Blogisi on laadukas muotiblogi muutenkin!

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitten käsi sydämmelle, kuinka moni muista niitä kouluttamattomia, kärsiviä lapsia ja naisia kun seuraavan kerran kävelee vaatekauppaan ja ostaa sen hikipajoissa tehdyn vaatteen?

Siinäpäs olisikin hyvä ja vakava aihe blogiin kirjoitettavaksi, vaikka vähän laajemmastikin tutkittuna.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tarkoitus olekaan pelastaa koko maailmaa vaan auttaa edes VÄHÄN. Ei sitä yksi ihminen KAIKKEEN pysty, pääasia että pienillä teoillaan vaikuttaa!
Olen järkyttynyt siitä kuinka yksi anonyymi ajatteli että eläimet on vain ihmisiä varten :O Pöyristyttävää. Oletko koskaan kuullut kuinka esim. delfiinit auttavat ihmisiä ja kalastajia? Ajavat pikkukalat kalastajien luo ja lopettavat homman jos kalastajat eivät ymmärrä tehdä yhteistyötä ja kunnioittaa.
Maailma on eri nykyään, nykyään tulee toimeen myös ilman turkkeja ja untuvahöyheniä, ennen oli toinen meininki!

Inaria kirjoitti...

Hei Piret,

kiitos kirjoituksestasi. Olen taysin samaa mielta kanssasi. Kaytan itse paljon turkiksia ja kaikki second handeja.

annie kirjoitti...

minua ihmetyttää miten ihmiset ovat niin vastaan turkiksia, mutta samalla syövät tehotuotettua lihaa ja käyttävät eläimen nahasta tehtyjä kenkiä ?! noh, kai jokaisella on omat aatteet ja arvonsa, mutta minusta tuossa on hassu ristiriita :)

todella hyvin kirjoitettu teksti ja olen samoilla linjoilla kanssasi :)

jenna kirjoitti...

haha eniten ehkä pisti silmään, ettet muka käytä tekokuituja. mitähän se sun hopea huituke on? puuvillaa?

Piret kirjoitti...

jenna: en ole sanonut ettenkö käyttäisi tekokuituja, vaan että pyrin välttämään niitä.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on periaate: Minä käytän vain ilkeiden PETOeläinten turkiksia kuten kettua ja minkkiä. Ne tappaa muita eläimiä huvikseen joten miksi niitä ei saisi karsia maapallolta ja maksimoida niistä saatava hyöty ihmiskunnalle? Ajatelkaa jos näitä kyseisiä petoeläimiä olisi enemmän luonnossa ja se olisi todella tuhoisaa muille eläinlajikkeille!

En voisi koskaan laittaa päälleni lemmikkinä käytetyn eläimen turkista, kuten chinchillaa tai kania. Tai harvinaista kaunista eläintä kuten ilvestä.

t: Natalia

Anonyymi kirjoitti...

Salla, mua kiinnostaa, sähän syöt eläintä? Miksi sitten juuri turkis on murha ja siihen vedät rajasi?
Ja aika moni varmasti juo maitoakin jotka täällä uhoavat. Nykyään lehmiä kasvatetaan lypsytarkoituksiin, kunnes ovat liian epäkelpoja siihen tomintaan, ne tapetaan.

Suoranaisetsi vituttaa kaikki jeesustelu, joka ei kuitenkaan päde kuin yhdellä mitättömällä alalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole jeesustelua jos kaiken pinnallisuuden keskellä välillä miettii vähän maailmaakin!